olgyzza2015@ukr.net (067) 741-84-55 
(097) 381-77-26
Увійти на сайт

Новини

Спрощено систему державної реєстрації речових прав на землю

25 Січня 2016
В облдержадміністрації відбулася прес-конференція з питань реформування органів юстиції, вдосконалення системи державної реєстрації речових прав на земельні ділянки у зв’язку із внесенням змін до деяких законів України.

Про новації повідомили радник Міністра юстиції Сергій Драюк, в.о. начальника ГУ юстиції у Запорізькій області Олег Клименко та начальник відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Управління державної реєстрації Сергій Нікітенко.

На сьогодні, як повідомили посадовці, в рамках реформи реєстраційної служби, а також децентралізації відбувається передача частини державних функцій з реєстрації майна та бізнесу на місця. В майбутньому за державою планується залишити лише функції власника і адміністратора реєстрів, надання суб’єктам реєстрації допуску до даних реєстрів та визначення стандартів надання послуг з реєстрації.

В умовах реформування та законодавчих змін нотаріусам відтепер відкрито доступ до Державного земельного кадастру. Вони можуть використовувати дані кадастру при вчиненні нотаріальних чи реєстраційних дій щодо земельної ділянки.

Остаточний порядок доступу нотаріусів до інформації з Державного земельного кадастру має бути розроблений Кабінетом Міністрів України.

Крім того, передбачено автоматичне перенесення записів Державного реєстру земель про речові права на земельні ділянки, їх обтяження, про суб’єктів прав та правовстановлюючі документи до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Очікується, що ця робота буде здійснена до липня 2016 року.

Тепер реєстрація похідних прав (оренди, сервітуту, емфітевзису тощо) на земельну ділянку сільгосппризначення здійснюється одночасно з реєстрацією права власності на таку ділянку за певних умов: якщо право власності на землю оформлене в установленому порядку до 1 січня 2013 року та за умови, якщо право власності на ділянку не зареєстроване в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Також передбачено, що заяву на таку реєстрацію може подавати власник земельної ділянки, правонабувач (у тому числі орендар) або уповноважені ними особи.

Законодавчі зміни уповноважують нотаріусів здійснювати державну реєстрацію похідних речових прав на земельні ділянки сільгосппризначення навіть за відсутності нотаріального посвідчення договору, на підставі якого виникають такі права.

Головними перевагами нової системи реєстрації договорів оренди сільгоспземель є: розширення за рахунок 7 тисяч нотаріусів кількості пунктів, де можна здійснити реєстрацію; громадяни можуть самостійно обирати, до кого звертатися – до держреєстратора чи нотаріуса; ліквідація черг під час реєстрації договорів оренди земель та корупційної складової за «пришвидшення процесу»; збільшення оперативності реєстрації і якості послуг за рахунок збільшення конкуренції, передає управління у справах преси та інформації ЗОДА.

Повернення до списку