olgyzza2015@ukr.net (067) 741-84-55 
(097) 381-77-26
Увійти на сайт

Новини

Узаконення нерухомості

26 Серпня 2015
Спрощений порядок узаконення (наказ Мінрегіонбуду №79)

Спрощений порядок прийняття в експлуатацію індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них, громадських будівель I і II категорій складності, будівель і споруд сільськогосподарського призначення I і II категорій складності, які побудовані без дозволу на виконання будівельних робіт, передбачений Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України № 79 від 24.04.2015 року. Він стосується лише будівель, побудованих до 12 березня 2011 року, однак на практиці іноді застосовується і до будинків, побудованих фактично (не юридично) в 2012-2015 роках).

Спрощений порядок введення в експлуатацію об'єктів нерухомості, на відміну від загального порядку, не потребує розробки і затвердження проектної документації, істотно скорочує коло дозвільних документів та погоджень, проте, все ж, вимагає значних зусиль від власника нерухомості.
Так, відповідно до пункту 3.1 Наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України № 79 від 24.04.2015 року, індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, з господарськими (присадибними) будівлями і спорудами або без них, громадські будівлі I і II категорій складності, будівлі і споруди сільськогосподарського призначення I і II категорій складності незалежно від площі приймаються в експлуатацію інспекціями державного архітектурно-будівельного контролю за місцезнаходженням об'єкта на підставі:
· Двох примірників заповненої декларації;
· Звіту про проведення технічного обстеження об'єкта з висновком про його відповідність вимогам надійності і безпечної експлуатації (крім індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, прибудов до них загальною площею до 300 квадратних метрів включно, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них загальною площею до 100 квадратних метрів включно).
· Завіреної в установленому законом порядку копії державного акта, свідоцтва про право власності на земельну ділянку або договору оренди земельної ділянки, на якій знаходиться об'єкт;
· Завіреної в установленому законом порядку копії технічного паспорта (з проставленою в ньому відміткою про проведення його технічного обстеження для будинків до 301кв.м.).

Важливо, щоб дата побудови об'єкта, яка зазначається в технічному паспорті, була не пізніше березня 2011 року. Штраф за здійснення самочинного будівництва, а також за експлуатацію будови при прийнятті в експлуатацію за цим Порядком не сплачується.

Після прийняття будинку, будівлі або споруди в експлуатацію органами Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю, необхідно також отримати довідку у виконкомі місцевої ради про присвоєння поштової адреси і зареєструвати право власності в Державній реєстраційній службі.

Зверніть увагу, що спрощений порядок прийняття в експлуатацію житлових будинків садибного типу, дачних та садових будинків, прибудов до них, громадських будівель I і II категорій складності, будівель і споруд сільськогосподарського призначення I і II категорій складності який передбачений Наказом Мінрегіонбуду № 79 від 24.04.2015 року, діє тільки до 31 грудня 2015 року , тому поспішайте.

Повернення до списку